top of page

Design Thinking AirBnb'yi Başarısız Bir Startup'tan Milyar Dolarlık Bir Yatırıma Nasıl Dönüştürdü?


Design Thinking insanların ihtiyaçlarını ve beklentilerine anlamamıza yardımcı olur. Hem insanların çözmeye çalıştıkları sorunlara hem de iş ihtiyaçlarına eşit derecede dikkat etmememizi sağlar.

Design Thinking yaklaşımı 1990'lı yıllarda David & Tom Kelley kardeşler tarafından herkesin kreatif düşünebilmesi ve içinde potansiyeli ortaya çıkarabilmesi amacıyla basit bir model geliştirdiler. 2010yıllarında Tim Brown tarafından Inovasyon Modeli olarak kullanımının yaygınlaşmasını sağladı.

Fakat bugün gelinen noktada Design Thinking yaklaşımı İnovasyon araçlarından ya da metotlarından biri olarak anlaşılıyor.


Design Thinking ortaya çıkış itibari ile zihnimizi daha iyi nasıl kullanabileceğimiz bir düşünme şeklidir. Kendi potansiyelimizi ve takımın kendi potansiyelini keşfetmesi için bir araçtır. Ortaya kreatif ya da inovatif bir ürün çıkarmak için kullandığımızda araç amaca dönüştüğünü, bazen yapmış olmak için yapıldığını kolayca anlayabiliyorsunuz.


AirBnB'nin kurucu ortağı Jeo Gebbia, Design Thinking yaklaşımını içselleştirerek ve bu yaklaşım düşünmeye başladıktan sonra neleri yanlış yaptıklarını nasıl keşfettiklerinin yolculuğundan bahsediyor:


2009’da yılında AirBNB iflasın eşiğindeydi. Pek çok Startup gibi faaliyetlerinden kimse haberdar bile değildi. Şirketin geliri haftada 200 Dolardı. 3 arkadaş şirketi yaşatabilmek için kredi kartlarını limitlerini yükseltme durumunda kalıyorlardı.

Kara kara düşünürlerken site ile ilgili bir şeyi fark ettiler. İnsanlar siteye fotoğraf yüklerken binaların gizli kameralarından çekilen fotoğrafları kullanıyorlardı. Odaları kiralayacak olan müşteriler için bu durum çok belirsizdi çünkü ne için ödeme yaptıklarını göremiyorlardı.



Ortaklarından Graham teknik olmayan ve ölçeklenmesi zor olan bir öneri sundu.

Bir fotoğraf makinası kiralayalım, evlerini kiraya veren müşterilerle zaman geçirelim. Amatör fotoğraflar yerine yüksek çözünürlüklü fotoğraflar tercih edelim. Başlangıçta bu kararı destekleyecek veri yoktu fakat 1 hafta sonra haftalık kazançları 400 dolara çıkmıştı. Bu şirketin 8 aydan beri gördüğü ilk finansal gelişmeydi.

"Bu şirket için dönüm noktası oldu çünkü başlangıçta her şeyin ölçeklenebilir olması gerektiğine inanıyorlardı. Sorunları ölçeklenebilir bir şekilde çözmeniz gereken bir Silikon Vadisi zihniyetimiz vardı çünkü kodun güzelliği bu. 10.000 veya 10 milyon bir müşteri için bir sorunu çözebilecek bir kod satırı yazabilirsiniz. İşin ilk yılında bilgisayar ekranlarımızın arkasında oturup sorunları çözmeye çalışıyorduk. Bunun Silikon Vadisi'ndeki sorunları nasıl çözmeniz gerektiğine dair bir dogma olduğuna inandık. İlk kez birisi bize ölçeklenmeyen şeyler yapmamız için izin verdi ve bu işin gidişatını değiştirdi”

"Sayılabilen her şey önemli değildir, tıpkı önemli olan her şeyin sayılamayacağı gibi." Albert Einstein

Girişimciler, Tasarımcılar Daha İyi Ürünler Ortaya Çıkarmak İçin Sabırlı Olmalılar

Gebbia'nın fotoğrafları yükseltme konusundaki deneyimi, kodun tek başına müşterilerin karşılaştığı her sorunu çözemeyeceğini kanıtladı. Silikon Vadisi girişimcileri, klavye jokeyleri olarak rollerinde rahat olma eğilimindedir. Ancak, gerçek dünyadaki müşterilerle buluşmak, neredeyse her zaman sorunlarını çözmenin ve akıllı çözümler bulmanın en iyi yoludur.


Gebbia, Design Thinking ile düşünme şeklinin nasıl değiştiğini şu örnekle anlatıyor:


Eğer tıbbi cihazlar üreten bir girişim olsaydık, gerçek dünyaya giderdik. Tüm paydaşlarla, o ürünün tüm kullanıcıları, doktorlar, hemşireler, hastalar ile konuşmaya giderdik. Sonra hastanede yatağa uzanır cihazı kendime uygulatırdım. Orada oturur ve tam olarak hasta olmanın nasıl bir his olduğunu hissederdik. O anda gitmeye çalıştığımız yolu aha anı ile keşfetmeye çalışırdık "aha...bu gerçekten rahatsız edici". Bu rahatsız edici olmamalı, muhtemelen bunu yapmanın daha iyi bir yolu var." Bu deneyim, Gebbia'yı "hasta olmayı" tasarım ekibinin temel bir değeri haline getirmeye itti.


Airbnb veri odaklı bir şirket olsa da, ekipler genellikle yaratıcı bir hipotezle başlar. Bir değişiklik uygular, bu işin kullanıcıları nasıl etkilediğini gözden geçirmek için müşterilerin bağlamına, ortamına giderler ve ardından bu süreci sürekli yineler.

Design Thinking yaklaşımında buna gerçek değerin ne olduğunu keşfedene kadar öğrenme sürecidir, deriz. Mustafa Aydın

AirBnb'de çalışanlar her gün yeni fikirler ve yeni hipotezler geliştirmeleri için teşvik ediliyor. Bir kişi bir fikirle geldiğinde ilk söylediğim şey daha büyük düşünmesi olur. Bu hipotezleri test etmesi ve öğrenmesi için fırsatlar verilir. Fikrin neden olmayacağını değil bu fikrin nasıl büyütüleceğinin ortamı oluşturuluyor.


Design Thinking Yaklaşımı Ne Değildir?

Bu röportajdan yola çıkarak Design Thinking yaklaşımının ne olmadığı ile ilgili birkaç madde ile yazımı tamamlamak isterim.

  • Ofiste Empati haritası ve Yolculuk Haritası doldurmak, değildir

  • Fikri hayata nasıl geçiririz, değildir

  • En iyi fikri veya tek seferde işe yarayacak çözümü bulmak değildir

  • Sadece kitaplardan ve kurslardan öğrenilebilecek bir yaklaşım değildir.

Gerçek dünyaya çıkmalı ve her bir fikri bir hipotez olarak düşünerek hareket etmektir. Sürekli yineleyerek, yanılarak, keşfederek öğrenmeye devam etmektir.


Eğer öğrenmiyorsanız, gelişmiyorsunuz demektir.


Kaynak:


212 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page