top of page

Design Thinking Projelerinde Kapsam ve Zaman Planı Nasıl Yönetilir?


Design Thinking (Tasarım Odaklı Düşünce) bir grup insanın ihtiyaçlarını ve içgörülerine yönelik yaratıcı çözümler geliştirmek, denemek, yanılmak ve öğrenmekle ilgilidir.


Müşteri Deneyimi, Çalışan Deneyimi, Dijital ya da Fiziksel Ürün Geliştirme, Süreç İyileştirme gibi insanın merkezde olduğu birçok çalışmada ve projede zihinsel bir model olarak kullanılır.

Herbert Simon 1969'daki makalesinde Tasarım Odaklı Düşünce kavramını "tasarımı fiziksel bir süreç değil, bir düşünce tarzı olarak" tanımlar.

Design Thinking ekiplerin, özellikle birbirleri ile etkin çalışmada problemleri olan ekiplerin ortak bir amaç geliştirmesine, birlikte yenilikçi çözümler üretmesini sağlar. Ancak Design Thinking projelerinde ekipler çalışmanın kapsamını ve zaman planını yönetmek açısından bazı zorluklar da ortaya çıkarabilir.


İhtiyaçları ve problemleri tanımlamaya çalışırken, farklı olasılıkları ve hipotezleri keşfederken ve varsayımları test ederken ekiplerin odaklanmış, uyumlu ve yolda tutulmasını nasıl sağlarsınız?


Bu yazıda, ekiplerin Design Thinking projelerinin kapsamını ve zaman çizelgesini nasıl yöneteceğinize dair bazı ipuçları paylaşacağız.


Problemi Çerçeveleyin

"Fazla derine inmek, fazla düşünmeye yol açar ve fazla düşünmek aslında var olmayan sorunlara yol açar." Jayson Engay

Herhangi bir Design Thinking projesinde ilk adım, çözmeye çalıştığınız sorunu çerçevelemek ve hedeflediğimiz amacı tanımlamaktır. Bu, projenizin kapsamını ve sınırlarını belirlemenize ve alakasız ya da gerçekçi olmayan fikirlere sapmaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Problemi ve hedefi tanımlamak için problem çerçeveleme teknikleri, problem cümleleri, davranışsal personalar, empati haritaları ve nasıl yapabiliriz soruları gibi araçlar kullanabilirsiniz. Bu araçlar kullanıcılarınızın ihtiyaçlarını, sıkıntılarını, motivasyonlarını ve beklentilerini anlamanıza yardımcı olacak ve sorununuzu net ve eyleme geçirilebilir bir şekilde çerçeveleyecektir.


Design Thinking tek seferde doğruyu yapmak değildir, doğru problemin ne olduğunu öğrenmekle ilgilidir. Projelerde " #ÖğrenmeZihniyeti " vurgusu yapmaz, ekibin amacının fikir bulmak olarak ön plana çıkartıldığında "deneme ve yineleme" düşüncesi yerini bir an önce bitirmeye bırakabilir.


Süreci Planlayın ve Çıktıları Belirleyin

Bir sonraki adım, Design Thinking projeniz boyunca izleyeceğiniz ve üreteceğiniz süreci ve çıktıları planlamaktır. Bu, projenizin zaman çizelgesini ve kilometre taşlarını belirlemenize ve bunları ekibinize, paydaşlarınıza iletmenize yardımcı olacaktır.

Süreci ve çıktıları planlamak için OKR, yol haritaları, Learning Sprintler ve Kontrol Listeleri gibi araçlar kullanabilirsiniz.

Ekibin odakta kalabilmesi küçük çıktılarda başarıla bağlıdır. Büyük bir iş başarmanın yolu bunu küçük adımlarda da gösterebilmektir.


Geribildirim Almayı ve Yinelemeyi Gelişim Olarak Görün

Hepimiz fikirlerimize aşık olma potansiyeline sahibiz. Geri bildirim ve yinelemeyi Design Thinking projenizin temeli olarak benimsenmesini sağlayın. Bu, varsayımların doğrulamanıza, başarısızlıklarınızdan ders çıkarmanıza ve çözümlerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. En önemlisi ekibin mesleki ve davranışsal yetkinliklerinin gelişimi içinde zemin oluşturacaktır.


Design Thinking projelerinde en tehlikeli durum "her şeyi bildiğini sanan, her şeyi önceden düşünen ve harika fikirlere sahip olduğu konusunda kendini ve müşteriler dahil herkesi inandırma çabasında olan ekiplerdir.

Geri bildirim ve yinelemeyi içselleştirilmesi için JoHari Penceresi, prototipler, testler, anketler ve görüşmeler gibi araçları kullanabilirsiniz. Fikirlerin kendisinin de bir empati ve öğrenme aracıdır. Design Thinking ile amaç öğrenme ve gelişim zihniyetini büyütmek, öğrenen organizasyon olma yolunda itici bir güç olarak kullanmaktır.


Değişiklikleri ve Riskleri Yönetin

"Ne Yanlış Gidebilir" Kısıtlıkları projeniz için bir engel değil, fırsat olarak görmek önemlidir. Bu, yeni içgörülere, zorluklara veya fırsatlara uyum sağlamanıza, kapsamınız ve zaman çizelgeniz üzerindeki olumsuz etkileri azaltmanıza yardımcı olacaktır. Değişiklikleri ve riskleri yönetmek için değişiklik talepleri, etki analizi, risk kayıtları ve acil durum planları gibi araçları kullanabilirsiniz.


Sonuçlarınızı Kutlayın ve Kurum İçinde Paylaşın

Son adım, sonuçlarınızı kutlamak ve ekibiniz ve paydaşlarınızla paylaşmaktır. Bu, başarılarınızı kabul etmenize, çabalarınızı takdir etmenize ve değerinizi sergilemenize yardımcı olacaktır. Sonuçlarınızı kutlamak ve paylaşmak için sunumlar, raporlar, demolar ve hikayeler gibi araçlar kullanabilirsiniz. Bu araçlar sürecinizi ve sonuçlarınızı özetlemenize, öğrendiklerinizi ve içgörülerinizi vurgulamanıza ve etkinizi ve faydalarınızı göstermenize yardımcı olacaktır.


"Design Thinking Project" çalışmamızla ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.


Yararlanılan Kaynak:

https://www.linkedin.com/advice/1/how-do-you-manage-scope-timeline-your-teams

77 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page